Dinsdag, 1 Maart 2022

Mentale veerkracht

Wat is mentale veerkracht? 

In ons leven ervaren we allemaal momenten van stress en tegenslagen. Mentale veerkracht is het vermogen om daarvan te herstellen. Soms duurt dat even en dat is helemaal normaal. Als er moeilijke dingen gebeuren in ons leven, hebben we tijd nodig om dat te verwerken. Afhankelijk van hoe groot het verdriet of de stress is, zal dat langer of korter duren. Daar staat ook geen vaste tijd tegen over.

Mentale veerkracht opbouwen

Hoe kan je je veerkracht versterken? Een belangrijk element van veerkracht is, het echt voelen en accepteren van de emoties. Er niet zo maar aan voorbij gaan, de emoties niet begraven onder bergen werk of de emoties steeds maar weglachen. Juist door bewust te voelen, de pijn en het verdriet, zal je veerkrachtiger worden. Een mindfulness training of coachgesprekken kunnen hier goed bij ondersteunen

Op lichamelijk gebied

Als je veel stress of verdriet ervaart, is bewegen een goede manier om weer veerkracht op te bouwen. Misschien heb je het gevoel dat je het liefste met een dekentje op de bank wil wegkruipen. Dat kan ook fijn zijn maar bewegen is belangrijk. Naar buiten gaan en wandelen is helend en ook yoga of een andere vorm van bewegen kan je helpen om je weer sterker te voelen.

Leren relativeren 

Waarschijnlijk herken je het wel dat je gedachten overuren maken en allerlei doemscenario’s verzinnen. Als je een mindfulnesstraining gedaan hebt, zal je deze gedachtenstroom steeds eerder herkennen. En er weer van los van kunnen komen. Mindfulness helpt je om steeds weer terug te kunnen keren naar het hier-en-nu. Je kan steeds beter zien wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. Op deze manier zal je mentaal sterker worden. Je steeds minder door gedachten laten meevoeren en als dat gebeurt, dit eerder herkennen en er los van kunnen komen.

Omgaan met tegenslagen  

Mindfulness is daarmee een goede manier om goed voor jezelf te zorgen in moeilijke tijden. De kracht van steeds weer terug kunnen komen naar het huidige moment is belangrijk om om te kunnen gaan met verdrietige periodes.

In het kunnen voelen van de emoties die er zijn, de emoties accepteren en ze niet uit de weg gaan, en tegelijkertijd bewust blijven van alle gedachten die er zijn, zit vrijheid. Daar zit de kracht om verder te kunnen gaan, om terug te veren en er misschien zelfs beter uitkomen.

Hulp bij het vergroten van je mentale veerkracht

Meditatie, journalen, gesprekken met een coach, een mindfulness of zelfcompassie training zijn allemaal goede manieren om je mentale veerkracht te vergroten. Je leert jezelf steeds beter kennen. Je kan goed voor jezelf zorgen en je energiebalans op peil houden.

Belangrijk voor mentale veerkracht is ook het je bewust zijn van je successen. Ook echt stilstaan bij wat er goed gaat. En trots zijn op de dagen dat het goed gaat. Zo kan je beter en beter omgaan met de dagen dat het minder goed gaat.

Wil je hier nog eens met mij over van gedachten wisselen. Bel of mail mij dan. We kunnen altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen. Veerkrachtig zijn is zo belangrijk en je kan het echt ontwikkelen.