Zelfcompassie

Vriendelijk zijn voor jezelf, juist op momenten dat het moeilijk is, zorgt voor meer innerlijke kracht en balans.

Zelfcompassie

“With self-compassion, we give ourselves the same kindness and care we would give to a good friend.”  

-Kristin Neff

Zelfcompassie volgens de definitie van Kristin Neff bestaat uit 3 elementen:

  1. Vriendelijkheid voor jezelf. In plaats van zelfkritiek dus niet kritisch en veroordelend, maar vriendelijk en begripvol zoals je ook tegenover een vriend of vriendin zou zijn. 
  2. Erkenning van onze gedeelde menselijkheid. In plaats van het gevoel hebben dat je alleen staat. Dus je realiseren dat we allemaal mens-zijn en dus imperfect.
  3. Mindfulness. In plaats van je mee te laten nemen door de emoties, groter maken van dat wat je overkomt, je ermee identificeren. Leer je om op te merken en te aanvaarden dat het leven pijn, verdriet, verlies en zorgen geeft. 

Krachtige compassie

Kristin Neff heeft de afgelopen paar jaar meer aandacht besteed aan de krachtige, actieve kant van zelfcompassie omdat dat is wat de wereld nu ook nodig heeft. Denk aan de #metoo discussies en de zorgen om ons klimaat en de energiecrisis.

De zachte kant van zelfcompassie omvat eigenschappen om er voor jezelf te kunnen zijn op een compassievolle manier – jezelf geruststellen en erkennen wat er is. Jezelf kunnen troosten als het moeilijk is. Het omgaan met moeilijke emoties en goed voor jezelf zorgen.

De krachtige kant van zelfcompassie gaat over hoe je handelt in de wereld – jezelf beschermen en opkomen voor jezelf. De krachtige kant motiveert tot actie maar ook het stellen van grenzen, van nee zeggen en jezelf of een ander beschermen tegen gevaar. 

De beide kanten van zelfcompassie heb je nodig om een gebalanceerde vorm van zelfcompassie te ontwikkelen. 

Zelfcompassie training

In de zelfcompassie training besteden we aandacht aan beide vormen van zelfcompassie. De zachte, verzorgende kant en de krachtige, actieve kant. Je leert in de training hoe je er kan zijn voor jezelf op de momenten dat het ingewikkeld wordt en moeilijk is. Vaak neemt dan een innerlijke criticus het over. Voor een ander die het moeilijk heeft zijn we vaak veel aardiger. Een ander bieden we vaak meer begrip en steun. In deze training leer je om een goede vriend(in) voor jezelf te zijn. Er voor jezelf te kunnen zijn met vriendelijkheid en mildheid. Vooral op de momenten dat je het het meeste nodig hebt. En dan niet om de moeilijkheden of het verdriet te laten verdwijnen maar omdat de mogelijkheden of het verdriet er zijn. Jezelf steunen omdat je het moeilijk hebt.

Deze vriendelijkheid en mildheid voor jezelf kun je trainen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven, meer energie, plezier en veerkracht. Je ontwikkelt meer innerlijke kracht en kan daardoor betere keuzes maken. Door het ontwikkelen van zelfcompassie vergroot je ook automatisch je compassie voor een ander. Zelfcompassie is daarmee nooit egoïstisch. Met de krachtige zelfcompassie leer je om bewuster omgaan met grenzen en met alles wat er op je pad komt. Jezelf te motiveren en op een goede manier voor jezelf op te komen als dat nodig is.

De training

De training Mindfulness Zelfcompassie (MSC) is ontwikkeld door Kristin Neff, een Amerikaanse onderzoekster samen met psychotherapeut, Christopher Germer. In 2015 ben ik door hun opgeleid.

De trainingen zijn wetenschappelijk op hun effectiviteit onderzocht. Voor de zelfcompassie training is geen mindfulness achtergrond nodig hoewel dit wel fijn kan zijn. Het is in elk geval behulpzaam als je meditatie ervaring hebt. De training bestaan uit 6 bijeenkomsten van 3 uur. 

Heb je vragen over de training, neem dan contact met mij op. Ik leg je graag uit wat de zelfcompassie voor je kan betekenen.

“Geluk vind je als je je laat meevoeren op de stroom van het leven, en niet als je je daartegen verzet, en zelfcompassie kan je helpen om wijs en ruimhartig je weg te vinden door deze woeste stroomversnellingen”.

Kristin Neff

Interview met Christopher Germer over compassie

Mooie Tedtalk van Kristin Neff over Zelfcompassie

Om zelfcompassie toe te passen, heb ik een ebook geschreven. In dit ebook staan 10 oefeningen die je zelf kan gebruiken om meer zelfcompassie in je leven te brengen. Via deze link vind je het ebook op de online academy.