Zaterdag, 6 April 2019

Meer compassie in je leven

Hoe kan je meer compassie in je leven brengen?

Soms is het leven lastig. gebeuren er allerlei dingen die ons kwetsen, verdriet doen, frustreren of stress geven. Het leven kan lastig en moeilijk zijn. Vaak is onze eerste reactie dan een reactie van weerstand. We gaan hard aan het werk om de problemen te boven te komen, om de dingen anders te maken dan ze zijn. En dat werkt vaak niet, wat voor nog meer stress en frustratie zorgt!

Wat kan je dan wel doen?

1. Alles valt of staat met accepteren van hoe het nu is, hoe jij nu bent en waar je nu staat in je leven. Accepteren van wat je moeilijk of frustrerend vindt, accepteren dat je niet perfect bent net zoals iedereen!  En juist op de moeilijke momenten ook aardig zijn voor jezelf door middel van compassie.

2. Laat los……dat ideaalbeeld, die wens om alles onder controle te houden. Niets is zo weerbarstig als het leven en de mensen om je heen. Als je dat kan laten gaan en wat meer kan relativeren, geeft dat zo veel rust. 

3. Lach, geniet, dans….kijk om je heen en zie alle wonderen van de natuur. Zie hoe ook nu weer de bomen groen worden, de dorre plekken tot leven komen en geef je over aan de flow van de natuur, voel het ritme en vertrouw dat alles steeds weer verandert. 

In de mindfulness en zelfcompassie trainingen ervaar je vaak al meer acceptatie en leer je meer los te laten. Op Insight Timer heb ik een aantal audiocursussen staan, die dieper ingaan op compassie, mindful zijn en vriendschap sluiten met jezelf en de wereld om ons heen!

Photo credit: Sergee Bee