Maandag, 11 September 2023

Een wirwar van emoties

Emoties, we hebben ze allemaal. Soms kan je het gevoel hebben dat het een enorme wirwar is van emoties. Of het gevoel hebben dat je te veel emoties ervaart of misschien juist wel te weinig. Als je het gevoel hebt dat je te veel emoties ervaart, kan de neiging zijn om ze te onderdrukken. Maar dat werkt maar even.

Onderdrukken van emoties

Het is een beetje als de metafoor van de strandbal: Als je een strandbal onder water probeert te duwen, heb je daar best wat kracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Het lukt wel maar je moet wel blijven duwen. Anders komt hij met extra kracht weer boven! Als je de strandbal mee laat deinen op de golven, zal de bal even bij je blijven maar vanzelf afdrijven. Zo is het ook met emoties.

Anders omgaan met de emoties

Hoe kan je beter omgaan met emoties? Om te beginnen kan je eens onderzoeken wat je nu eigenlijk echt voelt. Onder een emotie als boosheid, een harde emotie, zit vaak een zachte emotie. Een zachte emotie is bijvoorbeeld verdriet, machteloosheid, wanhoop, eenzaamheid. En onder een zachte emotie zit ook een behoefte. Misschien de behoefte om gezien te worden of gehoord te worden. Dus als je verdriet, boosheid of angst voelt, neem dan de tijd om er echt bij stil te staan. Bewust te voelen, in je lichaam, wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Weerstand tegen voelen van emoties

En dan, als je weet of ongeveer weet, wat er aan de hand is? Wat doe je dan? Het kan eng zijn om naar de emotie toe te gaan. Je kan bang zijn dat de emotie overspoelt. Maar weet dat je niet je emotie bent, je hebt een emotie. Een emotie gaat ook weer voorbij (de strandbal:)). Hoe meer je de emotie voedt met gedachten, hoe sterker hij wordt.

Een gevoel van weerstand is heel normaal. Probeer toch niet te vechten tegen de emotie. De emotie te onderdrukken. Dat lukt je niet en kost alleen maar heel veel energie. Dus laat de weerstand zo goed mogelijk gaan. Erken de weerstand. Neem de tijd om te voelen en te luisteren naar jezelf, naar je lichaam. Dat is niet makkelijk maar echt waar, het maakt het uiteindelijk makkelijker.

Emoties…nou en.

Mijn eerste coach- opleider had als reactie vaak, Ja dus…of Nou en. Toen vond ik dat lastig en een soort van dooddoener. Ik voelde toch van alles en daar moest ik dan toch wat mee? Ik moest die wirwar van emoties toch ontwarren? Maar haar reactie was meestal, “dan voel je dat, nou en.” En ja, jaren later, snap ik het! Ik ben boos, verdrietig…nou en. Ik hoef er niet altijd wat mee, want het veranderd toch weer. This too shall pass…ook dit gaat voorbij, zoals alles voorbij gaat. Zeker met boosheid, is het goed om de tijd te nemen. Het stof te laten bezinken, dan kan je helderder zien wat er nu eigenlijk echt aan de hand is. En dan kan je er ook beter zijn voor jezelf en beter reageren op de situatie.

Dus voel je emoties in je lichaam. Geef ze de tijd en weet dat ze ook weer voorbij gaan. Je hoeft niet alles op te lossen, niet overal direct een betekenis aan te geven. Emoties hebben het vooral nodig dat je ze erkent, de tijd neemt en de wirwar aan emoties voelt.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op voor coaching of de zelfcompassie training of de mindfulness training. In beide trainingen wordt het omgaan met emoties behandeld.