Dinsdag, 26 Maart 2019

Omgaan met moeilijke emoties

We komen allemaal in ons leven moeilijke gevoelens en emoties tegen. Je kan bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem hebben, liefdesverdriet ervaren, een stressvolle situatie op je werk tegenkomen of misschien wel alles tegelijk. Verdriet, eenzaamheid, angst, spijt, zorgen…. daarvan kun je flink van streek van raken.

Onze eerste reactie is dat we weg willen van het vervelende gevoel. De emotie, het gevoel, willen we niet zien, niet voelen. En de emotie moet zo snel mogelijk oplossen….. We willen moeilijke emoties niet .

We doen dit bijvoorbeeld door onszelf te verdoven met een extra glaasje wijn, veel eten of snoepen. Dat werkt allemaal wel even maar meestal ga je je er juist slechter door voelen.

Of we onderdrukken de gevoelens; doen alsof ze er niet zijn. Ook dat werkt maar even want uiteindelijk steken ze altijd weer de kop op, vaak ook op onverwachte momenten. Een behulpzame metafoor hiervoor is: Als je een bal onder water duwt, moet je wel blijven duwen anders komt hij met een klap naar boven. Als je de bal loslaat en mee laat deinen op de golven, zal hij een tijdje bij je blijven maar vanzelf verder drijven.

Ook vluchten in werk, activiteiten, vakanties en feestjes kunnen even helpen om je beter te voelen maar lossen uiteindelijk ook niets op.

Hoe kan je beter omgaan met de moeilijke gevoelens en emoties?

Mindfulness kan je hierbij helpen; door bewust stil te staan bij het moeilijke gevoel, het echt toe te laten, kan het helen en veranderen. Het helpt je omgaan met emoties. Het voelt vaak eng of onwennig en je kan het met kleine stapjes proberen. Bijvoorbeeld door het gevoel eerst voor jezelf te benoemen en het dan ook in je lichaam te voelen. ‘If you can feel it, you can heal it’.

De volgende oefening uit de zelfcompassie training kan je toepassen op moeilijke momenten:

Om te beginnen ga je rustig zitten. Sluit je ogen als dat goed voor je voelt. Neem de tijd om te voelen hoe je zit en de adem op te merken.

Zodra het oké voor je is, kan je het moeilijke gevoel, de lastige situatie, op laten komen.

Kan je voor jezelf benoemen welke gevoelens je opmerkt? Is er angst, verdriet, boosheid of iets anders? Probeer het vriendelijk voor jezelf te benoemen.

En waar voel je het in je lichaam? Misschien ergens in je buik, bij je hart of heel ergens anders. Hoe voelt het? Is het groot of klein, warm of koud, beweegt het of is het stil, is het zwaar? Welke kleur heeft het? Kijk maar of je het kan onderzoeken op een nieuwsgierige en vriendelijke manier. Zo het moeilijke gevoel, de heftige emotie, voor jezelf benoemen en voelen in je lichaam op een zo vriendelijk mogelijke manier.

Misschien kan je ook een vriendelijke wens laten opkomen; iets als ‘mag ik goed voor mezelf zorgen, mag ik aardig zijn voor mezelf of mag ik gelukkig zijn, rust ervaren, in balans zijn’. Kijk maar wat er nodig is.
Zo kan je op een vriendelijke en wijze manier de moeilijke emoties tegemoet treden en onder ogen zien.

Zelfcompassie training

Wil je anders leren omgaan met moeilijke emoties, dan kan een zelfcompassie training goed zijn om te doen. In deze training leer je om vriendelijker, milder, te zijn voor jezelf. Vooral op die momenten dat je het moeilijk hebt. Want juist dan worden we vaak extra kritisch voor ons zelf. Of raken we overweldigd door de emoties en kiezen we een manier om onszelf te verdoven.

Met zelfcompassie kan je een goede vriend(in) zijn voor jezelf. Jezelf ondersteunen en motiveren op de moeilijke momenten. Op deze pagina lees je meer over zelfcompassie.