Maandag, 25 September 2023

Is Mindfulness alleen een hype of heb ik nog wat aan een mindfulness training?

Deze vraag krijg ik het laatste jaren regelmatig. En dat is begrijpelijk gezien de groeiende populariteit ervan in de afgelopen jaren en de aandacht die het heeft gekregen in de media en het hedendaagse leven. Er zijn tegenwoordig zelfs verzorgingsproducten en thee soorten die ‘mindful’ heten. Ik kreeg laatst een handcrème die ‘Mindful blossom’ heet:)

Het is echter belangrijk om je te realiseren dat de basisprincipes van mindfulness diepe wortels hebben in oude meditatie en wijsheidstradities, zoals het boeddhisme. En dat mindfulness al tientallen jaren in de westerse wereld wordt beoefend en op effectiviteit wordt onderzocht. De groeiende interesse in mindfulness is o.a. het gevolg van dit wetenschappelijk onderzoek waarin de voordelen van mindfulness worden ondersteund. En de behoefte van mensen aan stressvermindering en emotionele balans in onze hectische samenleving.

Mindfulness kan een waardevolle en effectieve manier zijn om beter met stress om te gaan. De concentratie te verbeteren en emotionele stabiliteit en veerkracht te bevorderen. En zo je algemene gevoel van welzijn vergroten.

Het volgen van een mindfulness-training (MBSR) kan je helpen de technieken en vaardigheden te leren die nodig zijn om mindfulness effectief in je leven te integreren. Hoewel het geen wondermiddel is en resultaten kunnen variëren van persoon tot persoon, zijn er veel mensen die aanzienlijke voordelen halen uit mindfulness-beoefening. Het kan een waardevol instrument zijn om je algehele welzijn te verbeteren en beter om te kunnen gaan met de uitdagingen van ons leven.

Wil je hier meer over weten, kijk dan op hier of neem contact met mij op. 

De eerst volgende mindfulness training start op 10 oktober in Den Haag. De training wordt vaak (deels) vergoed door de zorgverzekering of door de werkgever.