Donderdag, 14 Februari 2019

Lief zijn voor jezelf, zelf compassie

Kristin Neff, een Amerikaanse psychologe en onderzoekster, heeft veel onderzoek gedaan naar zelfcompassie. Compassie voor jezelf. En daar een mooi boek overgeschreven en een waardevolle training ontwikkeld. De MSC, mindfulness selfcompassion training.

We hebben allemaal moeilijke momenten in ons leven. Soms zijn het grote gebeurtenissen die ons raken, zoals ziekte van jezelf of van je geliefden, een echtscheiding of verlies. Vaak gebeuren er ook allerlei minder grote dingen die ons raken. Bijvoorbeeld een onaardige opmerking van een collega, een misverstand of een onprettige situatie in het verkeer. Of een gevoel dat je te kort schiet, iets belangrijks bent vergeten, je je eenzaam voelt of angstig.

Zelfkritiek

En daarboven op zijn we vaak ook nog erg kritisch voor onszelf. Kritischer voor onszelf dan voor een ander. Soms zeggen we dingen tegen onszelf die we nooit tegen een ander zouden zeggen. Als een ander het moeilijk heeft, zijn we vaak veel meer ondersteunend, geven meer ruimte en oordelen minder. Hoe zou het zijn als je ook zo tegen jezelf zou doen op een moeilijk moment? Dat je een goede vriend of vriendin van jezelf wordt. Lief zijn voor jezelf dus.

Zelf compassie

Door vriendelijker en met meer begrip te zijn voor jezelf ervaar je minder stress. Wat maakt dat je je beter voelt, veerkrachtiger en meer in balans bent. Juist de zelfkritiek levert vaak extra stress op. Als je meer compassie hebt voor jezelf, kan je betere keuzes maken en beter je grenzen aangeven. Lief zijn voor jezelf heeft nog een bijkomend voordeel. Wie minder oordelend is over zichzelf, heeft meestal automatisch ook meer begrip en vriendelijkheid voor een ander! Dus lief zijn voor jezelf, compassie hebben voor jezelf, levert je veel meer op dan je denkt!

Photo credit: Hans Haak