Dinsdag, 2 Januari 2024

Een leven in balans

5 tips voor een leven in balans

Waarschijnlijk herken je het wel, in alle drukte van het dagelijkse leven, kan het leven uit balans voelen. Veel van ons zijn steeds weer op zoek naar balans en rust in het leven.

De wereld om ons heen is constant in beweging. Er is een niet aflatende stroom van informatie, indrukken, hectiek en activiteiten waaraan we mee willen doen. Er wordt veel van ons gevraagd, door werk en het privé leven. Lange werkdagen, de zorg voor onze kinderen, misschien ook nog mantelzorg voor ouders. En ook nog een leuke relatie hebben en een actief sociaal leven. Dat maakt dat het soms lastig is om de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Terwijl deze balans nou juist zo belangrijk is. Een leven in balans, hoe fijn zou dat zijn.

Hoe kan je nu in al deze drukte toch balans houden?

5 tips om in alle hectiek, toch een leven in balans te hebben.

  1. Mindfulness: aandacht hebben voor het hier en nu. Vaak denken we aan het verleden of aan de toekomst, door bewust te zijn van het hier en nu, kan je rust vinden en in balans zijn. 
  2. Dankbaarheid: door dankbaar te zijn voor wat je hebt en niet alleen maar te verlangen naar de dingen die er niet zijn, breng je balans in je leven. Genieten van de kleine dingen in het leven, hier nu op dit moment, helpt om rust te brengen in de hectiek van alle dag.
  3. Geduld: om je dromen te realiseren, veranderingen aan te brengen in je leven heb je geduld nodig. Neem de tijd, verwacht geen wonderen maar oefen geduld en volharding, dat brengt balans in je leven.
  4. Flexibiliteit: Niet alles zal lopen zoals je wil, als je daar flexibel en met creativiteit op kan reageren zal dat helpen om meer balans te brengen.
  5. Lichaamsbewustzijn: Zorg goed voor jezelf, eet goed, slaap genoeg en beweeg genoeg. Accepteer je lichaam zoals het is en probeer dankbaar te zijn voor je lichaam zoals het is.

Zelfcompassie

Als rode draad door deze tips loopt zelfcompassie. Zelfcompassie is de kunst om niet te streng te zijn voor jezelf. Vooral op die momenten dat het leven te druk wordt. Dat er stress is en je het gevoel hebt dat de dingen niet meer onder controle zijn. Geen perfectie van jezelf en je omgeving verwachten maar juist flexibel zijn als dingen anders lopen dan je zou willen en daar oké mee zijn.

Zelfcompassie is vriendschap sluiten met jezelf. Jezelf steunen en aanmoedigen zoals je een goede vriend(in) zou steunen als die het moeilijk heeft. Zelfcompassie zorgt voor meer veerkracht in hectische tijden. Meer balans en plezier in het leven.

Wil je hier meer over weten? Je kan een zelfcompassie training volgen of met behulp van coaching hiermee verder gaan! Neem gerust contact op!