Maandag, 6 November 2023

Er zijn voor jezelf, krachtige compassie

Je herkent het vast wel, soms is het zo druk dat je het gevoel hebt dat je vooral geleefd word. Geleefd door alle verplichtingen en verwachtingen van anderen en van jezelf. Het kan dan soms lastig zijn om genoeg ruimte te maken voor jezelf. Om er voor jezelf te zijn en voor zelfcompassie. Maar weet je, het vergroten van zelfcompassie is als een geschenk aan jezelf – een geschenk dat je veerkrachtiger, vriendelijker voor jezelf en uiteindelijk gelukkiger zal maken. En compassie is niet alleen maar zacht en vriendelijk, zelfcompassie kan ook heel krachtig zijn. Krachtige compassie of Fierce compassion.

Niets menselijks is ons vreemd

Wat mij helpt is om mezelf toestemming te geven om menselijk te zijn. Dat betekent dat je niet perfect hoeft te zijn. Fouten maken is normaal en maakt deel uit van het leerproces. Sta jezelf toe om te groeien, te leren en te ontdekken zonder zelfkritiek. Glimlach om jezelf, om alle onhandigheden en alle frustraties.

Een andere belangrijke stap is bewustwording van je innerlijke dialoog. Luister naar hoe je tegen jezelf praat. Als je merkt dat je hard en kritisch bent tegen jezelf, probeer dan die innerlijke stem om te buigen naar vriendelijkheid. Stel je eens voor hoe je tegen een goede vriend zou spreken die het zelfde meemaakt als jij. Kan je op dezelfde manier, met dezelfde woorden, tegen jezelf praten?

Mindfulness als dagelijkse gewoonte

Mindfulness en zelfcompassie zijn als twee vleugels van een vogel. Ze kunnen niet zonder elkaar! Dus beoefen mindfulness in het dagelijkse leven. Neem de tijd om in het moment te zijn, je ademhaling te voelen en je bewust te worden van je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Mindfulness helpt je om meer in contact te komen met jezelf en de behoefte aan zelfzorg te herkennen.

Nee, is ook een antwoord

Grenzen stellen is ook een daad van zelfcompassie. Leer om ‘nee’ te zeggen als dat nodig is, zonder je schuldig te voelen. Het is oké om voor jezelf te kiezen en je energie te bewaken. Zodat je er kunt zijn voor een ander wanneer dat echt belangrijk is. Een mooie metafoor hierover is de instructie in het vliegtuig “Je eigen zuurstofmasker eerst”.

Jij doet er toe

Ook jij bent belangrijk. Jij doet er toe! Dus vier je successen, groot en klein. Sta stil bij je prestaties en wees trots op jezelf. Zelfcompassie betekent ook erkennen dat je waardevol bent en dat je inspanningen de moeite waard zijn. Dat jij de moeite waard bent gewoon om wie je bent.

Wat mij helpt in moeilijke momenten

  • Mezelf de vraag stellen: Wat kan ik doen om de stress te verzachten, nu op dit moment. Ik neem een moment om stil te zijn. Te ademen, een hand op mijn hart te plaatsen en mezelf de vraag te stellen: Wat heb ik nu nodig? Of Wat is er nu nodig?
  • Het helpt me ook om me te realiseren, dat ik niet alleen ben hierin. Er zijn altijd anderen die ook dit meemaken. Met deze stress en omstandigheden moeten dealen. Ook hier kan ik bedenken wat ik tegen een goede vriend zou zeggen die dit zelfde ervaart.
  • En de moed hebben om dieper te kijken. Wat gebeurde er nou eigenlijk echt? Welke triggers waren er? Wat werd er bij mij geraakt? Was het iets ouds, iets uit het verleden?

Krachtige zelfcompassie

Zelfcompassie is een krachtige manier om er voor jezelf te zijn op moeilijke momenten. Om te erkennen wat er aan de hand is. Jezelf te kalmeren en te troosten. Te zien dat je niet alleen bent. Wij zijn allemaal menselijk en dus niet perfect.

Zelfcompassie heeft naast deze verzorgende, kalmerende en troostende kwaliteit ook een sterke, krachtige kant. Fierce compassion, krachtige compassie. Dat is de kant die actief grenzen stelt, nee zegt, actie onderneemt om jezelf te beschermen en opstaat tegen onrecht. Zo geeft zelfcompassie je ook kracht en maakt dat je er kan zijn voor jezelf door dik en dun!

Wil je meer weten? Er zijn zelfcompassie trainingen en je kan zelfcompassie verder ontdekken in een persoonlijk coachingstraject. Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek hierover. Op deze pagina vind je meer informatie over zelfcompassie.