Dinsdag, 20 September 2022

Aandacht in de moeilijke momenten

Aandacht als het moeilijk is

We kennen allemaal de dagen dat het net wat lastiger is. Soms een enkele dag maar het kunnen ook langere periodes zijn. Als dat gebeurt is vaak onze eerste neiging om nog wat beter ons best te doen. Proberen om jezelf te pushen en door te zetten. Dat alles helpt vaak niet en zorgt voor nog meer frustratie, stress en vermoeidheid.

Het is belangrijk om jezelf niet te veroordelen, te pushen of extra stress te geven op dit soort momenten.

Kan je er op deze dagen voor jezelf zijn? Aandacht hebben voor wat je nodig hebt. Mindful, in het hier-en-nu.
De emotie erkennen, benoemen en voelen.
Wat zit eronder? Wat heb je nu nodig?

Herken je de zelfkritiek?

Zelfkritiek geeft extra stress bovenop stress die er al is.
Misschien merk je een neiging bij jezelf op om vooral op het negatieve te focussen?
Dat is een logische denkwijze van ons brein, dit beschermde onze voorouders tegen gevaar. Alleen leidt het tegenwoordig vooral tot een onevenwichtig en onrealistische kijk op de wereld.

Alles wat je aandacht geeft groeit

En heel belangrijk: Alles wat je aandacht geeft groeit! 
Waar geef jij aandacht aan? Geef je aandacht aan alles wat niet goed gaat? Een focus op de dingen die er niet zijn in plaats van op wat er wel is?

Jezelf aanmoedigen in plaats van bekritiseren

Heb je weleens geprobeerd om jezelf positief aan te moedigen in plaats van te bekritiseren? Het kan helpen om eens te bedenken wat je tegen een goede vriend(in) zou zeggen op dit soort momenten? Je eigen cheerleader zijn als het lastig is.

Zou je iets positiefs en opbeurends zeggen? Zou je de ander tijd geven en rust geven? Geduldig en liefdevol zijn? Of zou je de ander opjagen, veroordelen, bekritiseren? Waarschijnlijk niet? En toch denken we vaak dat dat voor onszelf wel helpt!

Herken je dit? De zelfkritiek, de stem die je steeds beoordeelt en bekritiseerd? Zou je het graag anders doen? Leven met meer vriendelijkheid en mindfulness?

Dan is een zelfcompassie training goed om te doen!

Wil je liever in je eigen tempo meer ontdekken over vriendelijkheid voor jezelf, dan kan je ook de online cursus “Vriendelijk in balans zijn doen.
In 10 modules, van gemiddeld 7 lessen, neem ik je mee langs verschillende onderdelen van vriendschap sluiten met jezelf.

Of misschien wil je liever 1 op 1 werken aan meer zelfcompassie, dan kan dat natuurlijk ook. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Op de wesite vind je meer mogelijkheden voor trainingen, relatie therapie, coachgesprekken en retraites.