Woensdag, 1 Maart 2023

5 tips voor meer rust en ontspanning op een drukke dag

Drukke dagen

We hebben allemaal drukke dagen en rustigere dagen. Er kunnen periodes zijn dat er veel drukte is, dat er veel verschillende dingen spelen, zowel zakelijk als privé. Soms lopen zakelijke en privé ook door elkaar en is het lastig om echt momenten te vinden van ontspanning en rust.
Waarschijnlijk herken je het ook wel dat de dagen soms zo vol zitten dat je weinig rust hebt. Dat je van het ene in het andere stapt, zonder een moment stil te staan.

Even is dat natuurlijk helemaal niet erg. Alleen als dat echt een langere tijd aanhoudt, kan het zorgen voor stress, vermoeidheid en spanning. In de mindfulness training besteden we ook altijd aandacht aan de signalen die je lichaam geeft, als het te druk wordt en aan de andere dingen waaraan je merkt dat je te veel aan het doen bent. Het kan goed zijn om dat nog weer eens helder te hebben. 

Graag deel ik 5 tips om op een drukke dag, in een drukke tijd, momenten van rust te creëren.

1. uitzoomen

Als je merkt dat je hoofd over begint te lopen, als je veel achter je beeldscherm hebt gezeten, neem dan een moment om weer uit te zoomen. Om je blik weer te verbreden.
Ik doe het graag door rond te kijken en bijvoorbeeld 5 dingen te vinden in de ruimte die rood zijn (of groen/blauw etc). Of ik neem een paar minuten om me te focussen op de geluiden om me heen. De aandacht verleggen van, in mezelf gekeerd zijn naar weer terug naar de wereld om me heen.

2. Mini bodyscan

Een mini bodyscan, maakt me bewust van spierspanning die vaak echt niet nodig is. Ik begin bij mijn gezicht, de spieren rondom mijn ogen, wangen en kaken. Een glimlach helpt direct om wat te ontspannen. Mijn schouders weer laten zakken. Armen en handen laten ontspannen. En zo verder tot echt heel bewust de voeten op de grond te voelen staan. Merk maar eens op hoe weinig we beide voeten op de grond hebben staan:)

3. Lopen en wandelen

Wandelen en lopen helpen mij ook om helderheid te houden. Ik heb een hond, dus dat helpt. Ik moet natuurlijk elke dag een paar keer wandelen. Daarnaast doe ik ook bewust dingen in de buurt lopend zoals boodschappen en wandelafspraken met vriendinnen. Op momenten dat ik vast zit in iets, loop ik bewust een blokje om en voel al bijna direct de ruimte die dat geeft. Als je geen hond hebt, kan de app “Ommetje”, je helpen om het wandelen te stimuleren.

4. Complimentjes

Mezelf bewust complimenteren met iets wat goed is gegaan. Bijvoorbeeld als ik iets, als een moeilijke mail, lastig gesprek of presentatie gedaan heb, zeg ik tegen mezelf: “Goed gedaan, Suus!” 
Ik voel direct een glimlach en ontspanning komen! Vaak zijn we vooral kritisch naar onszelf toe. Voel maar eens hoe het is om jezelf een schouderklopje te geven! Je kan ook elke ochtend jezelf een ‘high five’ in de spiegel geven en jezelf een goede dag wensen!

5. Wat is vandaag echt belangrijk?

Op dagen dat ik thuis werk en minder afspraken buiten de deur heb, begin ik ‘s ochtends met de vraag: ‘One thing – wat is het belangrijkste vandaag?’
Dat geeft mij om focus en het zorgt ervoor dat ik in elk geval het belangrijkste gedaan heb voordat soms de dag een hele andere wending krijgt en ik ‘s avonds denk, waar is de tijd gebleven en wat heb ik nou eigenlijk precies gedaan?

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Als je zelf fijne tips hebt om met de drukte van alledag om te gaan, hoor ik ze graag en kan ik ze in een volgende inspiratiemail met anderen delen! 

Wil je er eens met mij over sparren of kan je wel wat hulp gebruiken om anders met de drukte om te gaan? Misschien is mindful coachen dan wel wat voor jou? Ik hoor graag wat ik voor je kan doen!