Dinsdag, 19 December 2023

Stilte- de kracht van stil zijn

Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker. Ghandi

Volgens Wikipedia is stilte: de ervaring van geen enkel geluid, of de ervaring van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beschouwd. 

We zijn het niet meer gewend om stil te zijn of om stilte om ons heen te hebben. Geluid, muziek en praten, gebruiken we vaak als afleiding. Afleiding om maar niet na te hoeven denken. In emotionele tijden, als ik alleen maar in mijn hoofd zat, deed ik vaak de radio in de auto zo hard aan dat hij al mijn denken, piekeren en zorgen, volledig overstemde. Alles was goed, als er maar geen stilte was.

Oefening in stil zijn

Nu, na meerdere stilteretraites en stiltedagen, waardeer ik de rust van het stil zijn steeds meer. 

Ik laat vaak de radio uit in de auto en geniet van de stilte in mij en om mij heen.

Stil zijn geeft mij inzicht en helderheid en ook veel rust. Ik merk ook dat ik mijn eigen gezelschap steeds meer waardeer. Ik heb niet persé meer afleiding nodig maar kan alleen zijn met mezelf en mijn gedachten.

Mindfulness en stil zijn

Een onderdeel van de mindfulnesstraining is een stiltedag. 

Dit is een dag waarin we met elkaar oefenen in stilte. De hele dag wordt er alleen door de trainer gesproken om de meditaties te leiden. Ook tijdens de lunch en de theepauzes wordt er niet gesproken. Meestal roept dit van te voren veel vragen op en vinden veel mensen het vaak ook eng en ongezellig. In het begin is het vaak ook onwennig.

Maar aan het einde van de dag, als er ervaringen worden uitgewisseld, is de reactie unaniem positief. Het valt altijd mee en geeft een mooie, verdieping aan de oefening. 

Kan jij stil zijn?

Wil je meer weten over stilte, mindfulness of retraites, neem dan gerust contact met mij op!