Vrijdag, 13 Januari 2023

Omgaan met onrust, 5 tips

Soms zijn er van die dagen of misschien zelfs weken, dat je voelt dat je onrustig bent. Het kan met een duidelijke reden zijn maar soms is dat ook niet zo. Er kan van alles gaande zijn in de wereld om je heen, in je privé leven of op je werk. Hoe ga je om met de onrust?

Graag geef ik je 5 tips om met onrust en onzekerheid om te gaan.

1. Gedachten opmerken en weer terug keren naar het hier-en-nu


Zodra je merkt dat je wordt meegenomen in allerlei onrustige gedachten, maak je een bewuste keuze om weer terug te keren naar het hier-en-nu. Je kan een woord gebruiken om jezelf terug te halen; iets als ‘stop’ of ‘niet nu’ of de gedachten benoemen als onrust. In het begin kan het zo maar zijn dat je al een heel scenario hebt afgedraaid en dat geeft niet. Elk moment dat je het opmerkt is goed! Je zal zien, dat je er steeds eerder bij bent en je je weer rustiger gaat voelen!

2. Piekermoment kiezen


Maak eens een lijstje van alle piekergedachten die je hebt. Alle onrustige gedachten, de onzekerheden die er zijn, datgeen waar je je zorgen over maakt. En kies dan bewust een moment en een piekergedachte en neem de tijd om daar over na te denken. Misschien een timer zetten op 5-10 minuten. Echt aandacht geven aan de onrust, aan de gedachten. En dan weer stoppen. Als de gedachte op een ander moment langs komt, stop je de stroom zodra je het opmerkt. Vooral als ‘s nachts de gedachten komen want ‘s nachts voelt het alsof alles erger is! Dit komt vooral omdat dan de prefrontale cortex (ons slimme deel) minder actief is dus piekeren heeft dan nog minder zin:)

3. Schrijf het op, schrijf het van je


Een andere goede manier van omgaan met onrustige gedachten, met zorgen en onzekerheden, is om alle spookgedachten op te schrijven. Van je af schrijven of misschien juist inzichtelijk maken van wat er speelt.
Je kan eens 5 minuten schrijven met de beginzin: Ik ben bang dat…..
Of probeer eens: Wat ik zeker weet is……..en dat 5x achter elkaar of Wat ik niet zeker weet….

4. Loop je vast, loop je los


Naar buiten gaan, bewegen, lopen, rennen, fietsen….allemaal goede manieren om weer beweging te krijgen in vastlopende gedachten. De natuur opzoeken als je onrust voelt, mindful observeren. Wat zie je, wat ruik je, wat hoor je, wat voel je….Troost vinden in de schoonheid van het bos, de constante golvende beweging van de zee, de regen voelen op je gezicht, de warmte van de zon voelen. Niets werkt zo helend als de natuur.

5. Zelfcompassie pauze


Als je merkt dat er onrust is, dat je onzekerheid voelt, kan een zelfcompassie pauze ook helpen.

De oefening bestaat uit 3 stappen:
1. Je merkt op dat er iets aan de hand is, dat je geraakt wordt, dat je je niet fijn voelt. (Mindfulness)
2. Je realiseert je dat je niet de enige bent die zich hierover rot voelt, andere mensen ervaren dezelfde emoties. Je bent niet alleen. (Gedeelde menselijkheid)
3. Je biedt jezelf een vriendelijk gebaar, een vriendelijke wens aan. Je kan je handen op je hart leggen en iets tegen jezelf zeggen zoals: ook dit gaat voorbij of mag ik rust ervaren, vriendelijk zijn voor mezelf….kijk maar wat je graag zou willen horen.(Vriendelijkheid voor jezelf)


Je kan deze oefening luisteren op mijn Insight Timer account.