Dinsdag, 18 Februari 2020

Individuele mindfulnesstraining

Individuele mindfulnesstraining, iets voor jou?

Mindfulnesstraining kennen de meeste mensen als een groepstraining. Maar wist je dat je mindfulness ook 1-op-1 kunt leren? 

“Steeds meer mensen maken gebruik van deze mogelijkheid” vertelt Suzan van der Goes. “Bijvoorbeeld als iemand snel willen starten met mindfulness of als er specifieke persoonlijke vragen zijn. Tijdens een individuele mindfulnesstraining kun je hier diep op ingaan en heb je continu persoonlijke aandacht van de trainer.”

Bewezen effectief

Het één is niet beter dan het ander: zowel individuele mindfulness als een groepstraining leveren vergelijkbare effecten op, zo is gebleven uit onderzoek*. Tijdens en na de training vergroot het welzijn van deelnemers, alsmede ervaren zij meer focus, aandacht en compassie. Dit zijn mooie uitgangspunten voor onder andere meer werkplezier, vitaliteit en beter teamwork. 

Mensen die voor een individuele mindfulnesstraining kiezen zijn bijvoorbeeld leidinggevenden die werkdruk ervaren, medewerkers met stressklachten of medewerkers in een re-integratietraject. Maar zowel een individuele training als een groepstraining kunnen voor iedereen geschikt zijn, het is vooral een persoonlijke keuze. 

Jeroen, teamleider: 

 “Ik vond het 1-op-1 contact met de trainer prettig en het was erg praktisch dat ik onze afspraken makkelijk in mijn agenda kon inpassen.

Nienke, stewardess

Ik wilde al langere tijd een mindfulness training doen maar het lukte me steeds niet om genoeg tijd vrij te hebben voor een hele training. Individueel was ideaal. We maakten de afspraken aan de hand van mijn vluchtschema.

Hoe maak je nu de keuze tussen individuele mindfulness of een groepstraining? 

Individuele mindfulness heeft een aantal voordelen:

  • Je kunt op je eigen moment, wellicht op korte termijn, met mindfulness aan de slag.
  • Jullie afspraken worden flexibel, in onderling overleg, gepland op momenten die jou goed uitkomen. Ideaal als je een drukke, onregelmatige agenda hebt. 
  • Je hebt de onverdeelde aandacht van de mindfulnesstrainer. Dit biedt de mogelijkheid om de diepte in te gaan met onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.
  • Je kunt je ervaringen en struggles 1-op-1 delen, dit kan in sommige situaties prettig zijn. 

Voordelen van een groepstraining

Ook een mindfulnesstraining in groepsverband heeft zijn voordelen. Het groepseffect is groot: je leert van en raakt geïnspireerd door de andere deelnemers. Bijvoorbeeld als je merkt dat je niet de enige bent die worstelt met sommige lastige situaties. Dit kan heel relativerend werken. Veel deelnemers ervaren steun en herkenning van de andere deelnemers in de groep. En: als je met je collega’s een groepstraining volgt dan kunnen jullie op het werk gezamenlijk mindfulness toepassen. 

Meer weten?

Wil je weten of een individuele mindfulnesstraining iets is voor jou of voor medewerkers in jouw organisatie? Neem dan contact op met Suzan van der Goes (06 54 37 1115) of stuur een e-mail. 

Met dank aan Kitty Valentin.

*Bronnen:

Schroevers, M.J., Tovote, K.A., Snippe, E. et al. Group and Individual Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) Are Both Effective: a Pilot Randomized Controlled Trial in Depressed People with a Somatic Disease. Mindfulness7, 1339–1346 (2016). https://doi.org/10.1007/s12671-016-0575-zhttps://link.springer.com/article/10.1007/s12671-016-0575-z

Schroevers, M.J., Tovote, K.A., Keers, J.C. et al. Individual Mindfulness-Based Cognitive Therapy for People with Diabetes: a Pilot Randomized Controlled Trial. Mindfulness6, 99–110 (2015). https://doi.org/10.1007/s12671-013-0235-5https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-013-0235-5