Dinsdag, 3 Januari 2023

Het gifgroene draakje oftewel dopamine

Verlangen naar rust

Ik heb een verlangen. Een verlangen naar ruimte en tijd voor mezelf. Een verlangen om minder afhankelijk te zijn van social media en andere apps. Om ruimte om te ontspannen en te ontsnappen aan de druk van het dagelijkse leven. Stress los te laten en meer ontspannen te zijn in mijn lichaam. Maar dit verlangen wordt steeds weer gesaboteerd door een klein gifgroen draakje. Door de dopamine shots die dit draakje me geeft.

Steeds weer voel ik de hete adem van dit kleine gifgroene draakje in mijn gezicht. Mijn gezichtsveld vertroebelt en mijn brein raakt verstopt. De kleine groene draak dringt zich op en toont zich als een toverbal van kleuren, glitters en glimmertjes. Zo aantrekkelijk weet ze zich te vermommen.

Ze weet me op elk onbewaakt momentje te wenken en te verleiden. Met mooie plaatjes, mooie praatjes en steeds weer iets nieuws. Iets nieuws wat meestal helemaal niet nieuw is maar gewoon meer van hetzelfde alleen dan anders verpakt.

Dopmanine shot

Verleidelijk fluistert ze me mooie woorden in mijn oor, lees dit, luister dit, kijk dit en je zal je beter voelen. Dopamine shotjes met elk nieuw berichtje. Kijk maar, fluistert ze me in, misschien heb je wel een nieuwe aanmelding, een extra like op je foto. Of misschien is er wel iets gebeurt in de wereld wat je echt nu moet weten. Wie weet heb je wel de hoofdprijs gewonnen en dan hoef je niet meer te werken. Misschien heeft iemand je hulp nodig.

Maar niets van haar gefluister is waar….het gifgroene draakje windt me om haar klauwtjes en blaast vuur in mijn hoofd. Mijn hart doet niet meer mee als mijn hoofd gloeiend heet wordt en dat weet ze. 

De oplossing

Er is maar één remedie en dat is haar buiten zetten, de laan uit sturen en heel hard wegrennen. Maar elke keer als ik dat probeer is haar droefenis vreselijk en strijk ik weer met mijn hand over mijn hart en laat mijn hoofd weer vullen met vuur.

Maar morgen doe ik het echt, al is het alleen maar die dag. Ik geef het groene draakje en mezelf een dag rust.

Hoe is jouw relatie met je telefoon? Met social media, whats app, mail en nieuwsapps? Lukt het je om er las van te komen zo af en toe of is de aantrekkingskracht te groot?

Deze blog heb ik al in 2020 geschreven voor een schrijfcursus. Tot nu is het me nog nooit echt gelukt om wat meer los te komen van de telefoon. Maar nu ga ik de challenge aan en leg dit weekend de telefoon aan de kant:) Ontspannen en loslaten. Zodra ik dit type voel ik kriebels in mijn buik en keel. Ik voel weerstand en mijn draakje lacht! Toch ga ik de band verbreken, al is het alleen maar dit weekend!