Woensdag, 16 Oktober 2019

Fijne start van de dag, een ochtendritueel.

Ochtendritueel

Het begin van de dag kan je hele dag kleuren. De uitdrukking ‘met het verkeerde been uit bed stappen’, hebben we niet voor niets. Om de dag goed te starten heb ik zelf van alles geprobeerd als ochtendritueel.

Elke dag om dezelfde tijd opstaan, heel vroeg opstaan of juist uitslapen. Mediteren, schrijven, eerst buiten, direct douchen, ontbijten of niet ontbijten….

Miracle morning

Een paar maanden geleden heb ik een week de ‘Miracle morning‘ gedaan. Ik had behoefte aan meer energie en hoopte met een vast ochtend ritueel structuur en energie aan mijn dag te geven. Dus een uur eerder opstaan en de tijd nemen voor meditatie, schrijven, lezen en yoga of buiten bewegen. Ik heb het een week volgehouden. Ik voelde me elke dag alsof ik een enorme jetlag had, terwijl ik maar een uur eerder opstond dan anders. Op de Facebook pagina van Miracle morning Nederland las ik allerlei verhalen van mensen die om 5 uur opstonden en zich helemaal geweldig voelden. Ik stond om 6.30 uur op en voelde me slechter dan daarvoor. Hoewel de tijd voor jezelf en de structuur echt wel fijn zijn, kon ik het toch niet opbrengen.

Mijn ochtendritueel

Wat ik nu ‘s ochtends doe als ochtendritueel is wel de tijd nemen voor een rustige start, alleen dan op een manier die voor mij past! Ik schrijf elke ochtend in het Five minute journal; dat helpt me om een intentie voor de dag te bepalen en geeft een positieve start. Ik sluit de dag ook af met het Five minute journal. Het is ook echt niet meer dan dat! Daarnaast doe elke ochtend een meditatie via Insight Timer. Meestal een speciale ochtend meditatie.

Ochtendmeditatie

Omdat ik veel vragen kreeg van deelnemers om een meditatie te maken voor het starten van de dag en voor het afsluiten van de dag, heb ik die opgenomen. Om de dag te staren kan je deze luisten, fijne start van de dag en om de dag af te sluiten, deze; beide worden veel geluisterd en positief ontvangen. Dat is steeds zo fijn om te horen! Dus als je hem geluisterd hebt, leuk als je me laat weten wat je er van vond!

Wat is jouw ideale ochtendritueel? Hoe start jij je dag?

Photo by Ava Sol on Unsplash