Woensdag, 27 Mei 2020

Drie manieren om in het moment te komen

Hier en nu

Soms heb je het gevoel dat je wordt meegenomen in de haast van je werkzaamheden en verlies je de connectie met het hier en nu. Misschien heb je hard aan je takenlijst gewerkt en is de dag aan je voorbij gevlogen. Of je hebt wellicht gewoon even behoefte aan een korte pauze, een kleine reset voor jezelf. Er kunnen ontzettend veel redenen zijn waardoor je graag weer terug in het moment wilt komen. Hier vind je drie verschillende manieren hoe je dat kunt doen. 

1. Bodyscan
Met een bodyscan breng je je aandacht naar je lichaam en het hier en nu. Ga er even goed voor zitten (of liggen) en neem de tijd om met je aandacht, zonder te oordelen, je lichaam te verkennen. Begin bij je voeten en probeer maar eens uit te zoeken of je ze kunt voelen. Voel je het contact van de zool van je voet met de grond? Verplaats op deze manier dan langzaam je aandacht omhoog, naar je kuiten, je bovenbenen, tot aan je kruin. Als je graag door deze bodyscan heen geleid wordt, luister dan ook eens naar de bodyscan meditatie van Suzan op Insight Timer

2. Gebruik al je zintuigen
Een andere tip om met je aandacht in het moment te komen is door al je zintuigen te gebruiken. Dit kan je op veel momenten heel makkelijk toepassen. Een goed voorbeeld om dit te oefenen is wanneer je eet. Probeer terwijl je eet eens om dit moment met al je zintuigen te onderzoeken. Hoe ziet het eruit? Welke kleuren zitten er in je maaltijd? Wat proef je? En hoe ruikt het? Ruikt het zoet, of juist niet? Wat voor een geluid maakt het eten als je erop kauwt? Hoe voelt het? Is het taai of juist knapperig? Zacht of vloeibaar? Op deze manier is je aandacht helemaal bij je maaltijd en het hier nu. Een bonus voordeel is dat het ook nog eens goed is voor je verzadigingsgevoel om je aandacht bij de maaltijd te houden in plaats van bijvoorbeeld je telefoon. 

3. Ademhaling
Door je aandacht te brengen naar je ademhaling kom je weer terug bij jezelf. Probeer ook hier weer de focus te richten op je adem, zonder te oordelen. Waar voel je de adem het beste? Dat kan zijn in je neus, in je borst, of misschien in je buik. Breng je aandacht naar de plek waar jij je adem het beste voelt en volg deze terwijl je inademt, en weer uitademt. Deze methode kun je zo lang of kort maken als jij maar wilt en waar je behoefte aan hebt. Ook hiervoor kun je een begeleide meditatie van Suzan volgen via Insight Timer. 

Hopelijk kun je met deze manieren wat meer pauze momentjes in je dag inlassen om weer even je eigen batterij op te laden. Wat is jouw favoriete manier om in het hier en nu te komen? 

Deze blog is geschreven door Remke Vollebregt

photo credits: Samantha Gaddes