Zondag, 24 Maart 2024

De kracht van een goede zelfzorg

Het bestaan in onze huidige maatschappij vraagt veel van ons. We willen mooie dingen doen, toffe kansen aangrijpen, een leuke baan, onze relaties onderhouden en een gezond leven. Met de dagelijkse drukte en veel prikkels van (sociale) media en apparaten, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”, zei de Romeinse dichter Juvenalis ooit al.

Fysieke zelfzorg

Bij zelfzorg voor je lichaam kun je bijvoorbeeld denken aan; gezond eten, een massage, naar de sauna gaan of voldoende beweging. Het heeft veel verschillende vormen en het gaat er vooral om dat jij je er lekker door voelt! Wij noemen hier een paar voorbeelden.

Beweging

Hoe lekker en goed het ook is om te rennen of te knallen in de sportschool; het is ook heel belangrijk voor je lichaam om af en toe rustig te bewegen. Als je heel de week al ‘aan’ staat en ernaast alleen intensief sport dan komt je lichaam moeilijk echt tot rust. Probeer bijvoorbeeld een rustige vorm van yoga, zoals yin of restorative, of beweeg op je ademhaling tijdens vinyasa yoga. Hierdoor kun je echt ontspannen en opladen. 

Spa at home

Een dagje naar de sauna is voor veel mensen ultieme ontspanning, net als een massage of bijvoorbeeld een gezichtsbehandeling. Maar je hoeft niet altijd naar een spa om dit gevoel te ervaren. Ook thuis kun je een heerlijk moment voor jezelf nemen om die luxe te creëren. Smeer je bijvoorbeeld lekker in met een goede bodylotion, breng een gezichtsmasker aan, of masseer je gezicht met een Gua Sha steen. Dit houdt de huid ook nog eens jong en soepel door een betere doorbloeding te stimuleren in het gezicht.

Ontprikkelen

Er zijn meerdere manieren om je lijf te ontprikkelen na een lange drukke dag. Zo kun je met je blote voeten in de aarde gaan staan, om echt te gronden. Een andere manier is het gebruiken van een spijkermatje. De spikes op de mat drukken op verschillende punten op je lichaam, waardoor de energie weer door je lijf kan stromen.

Mentale zelfzorg

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Zo zul je je beter voelen door lekker te bewegen, omdat je endorfine aanmaakt. Maar ook rust in je hoofd zal zorgen voor minder lichamelijke klachten, zoals een gespannen nek of kaken door stress. 

Meditatie

Eén van de meest krachtige en ‘eenvoudigste’ manier om meer rust in je hoofd te ervaren, is meditatie. Mediteren is eigenlijk niets meer dan ademhalen en observeren wat er in je speelt. Dit kan, zeker in het begin, helemaal niet ‘eenvoudig’ aanvoelen – vaak is de zogenaamde monkey mind flink aan het kletsen en komen er allerlei gedachten langs. Dit is helemaal niet erg. Het gaat er niet om dat je niets denkt, maar dat je leert te zijn met wat er is. Als je regelmatig blijft mediteren, zal je merken dat het een stuk rustiger wordt in je hoofd.

Tips voor meditatie:

  • Gebruik een goed meditatiekussen. Zo kunnen je onderbenen en rug beter ontspannen en zit je vanzelf meer rechtop. Als een kleermakerszit niet prettig is, probeer dan met je knieën naar voren en je voeten naar achteren te zitten.
  • Haal een paar keer diep adem terwijl je je schouders optrekt en laat ze zakken met een diepe zucht uit je mond. Hierdoor kom je sneller in ontspanningsmodus.
  • Bouw het rustig op. Je hoeft niet meteen 30 minuten volledig ‘zen’ te zijn. Probeer eerst 5 minuten en bouw dat op naar meer als je dat fijn lijkt. Meditatie is geen wedstrijd maar een moment voor jou om met jezelf te verbinden.

Journalen

Een andere fijne manier om je hoofd leeg te maken, is schrijven. Vaak blijven we in ons hoofd zitten met allerlei gedachten. Een journal kan helpen om overzicht te creëren in je drukke mind en zorgt ervoor dat je minder blijft malen. Het maakt niet uit hoe of wat je schrijft; het mag gewoon zijn wat er op dat moment in je opkomt en het is alleen voor jou. Wie weet komen er ook nog wel verrassende ideeën of inzichten omhoog, doordat je je eigen gedachten op papier ziet staan. Extra tip: begin of eindig je dag met opschrijven waar je dankbaar voor bent; de grote en kleine dingen. Dit ondersteunt het ontwikkelen van een positievere mindset enorm en is daarmee een fijne manier om je dag te starten of af te sluiten.

Artikel geschreven door Mascha van Superyoga