Maandag, 6 Juli 2020

5 Tips om te starten met meditatie

Meditatie

Het kan soms best overweldigend lijken om te starten met mediteren. Je hebt wellicht het gevoel dat je je niet zo lang kunt concentreren of je hebt het idee dat je er geen tijd voor hebt. Toch is het heel makkelijk om te starten met mediteren en kun je jouw meditatie practice helemaal aanpassen aan jouw behoeften. Met deze vijf tips geef ik je concrete stappen om te beginnen met meditatie.

Begin klein
Je eerste keren mediteren hoeven niet direct lange sessies te zijn. Vijf minuten mediteren is óók mediteren. Probeer eerst steeds vijf à tien minuten te mediteren en kijk hoe je je daarbij voelt. Wellicht wil je deze sessies uiteindelijk wel uitbreiden tot een langere duur zodra je verder bent in je meditatie proces. 

Kies een vast moment
Door een vast tijdstip in je dag te kiezen om je meditatie te doen is het makkelijker om er een gewoonte van te maken. Zo kun je bijvoorbeeld elke keer na je ontbijt mediteren. Op deze manier maak je het voor jezelf makkelijker om je meditatiemomentje niet te vergeten of uit te stellen tot het einde van de dag. 

Gebruik een app
Tegenwoordig heb je ontzettend veel geleide meditaties binnen handbereik. Er zijn video’s van te vinden, podcasts en zelf apps, zoals Insight Timer. Hierop vind je verschillende soorten meditaties met uiteenlopende onderwerpen, methodes en doeleinden. Voor ieder wat wils. Zeker als je net begint met mediteren kan het fijn zijn om een geleide meditatie te volgen. Via Insight Timer kun je ook de meditaties van Suzan luisteren. En Suzan heeft een cursus gemaakt ‘Leer mediteren in zeven dagen’.

Stel geen hoge eisen
Een bekende valkuil bij het mediteren is dat je er met hoge verwachtingen in gaat. Wellicht heb je het gevoel dat je niet afgeleid mag raken tijdens je meditatie. Probeer juist zonder verwachtingen aan je meditatie te beginnen en wees niet te streng van jezelf. Onze hersenen zitten nu eenmaal zo in elkaar dat onze gedachten afdwalen. Door dit op te merken en vervolgens weer je aandacht terug te brengen naar jezelf zit je al op de goede weg. 

Creëer een meditatieplek
Een andere manier om het starten met mediteren zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken is door een speciaal plekje hiervoor in je huis in te richten. Zorg dat je hier lekker kunt zitten zonder te veel afleidingen. Creëer bijvoorbeeld een hoekje in je slaapkamer waar je een fijn kussen neerlegt en waar je zo kunt gaan zitten op het moment dat je wilt starten met je meditatie. 

Bovenstaande tips hebben mij erg geholpen met het starten met mediteren en, belangrijker nog, om er een gewoonte van te maken. Ik hoop dat ze jou ook verder kunnen helpen. 

Blog van gastblogger Remke Vollebregt

Foto via Unsplashed van Artem Kovalev