Dinsdag, 2 November 2021

Stress cyclus

Stress is zo gek nog niet…..het klinkt misschien raar omdat van mij te horen. Hoewel ik dat bij de uitleg over stress in de mindfulness training of in individuele coaching ook vaak zeg. Stress heeft wel degelijk een functie. Het herkennen van de stresscyclus en stress leren begrijpen, helpt je om er beter mee om te gaan.

Stress hoort bij het leven en is niet persé slecht. Hoe je omgaat met stress en stressvolle situaties en of er nog voldoende balans is tussen stress/inspanning en rust/ontspanning is vooral belangrijk.
Bij het wakker worden is je cortisol level (een stress hormoon) het hoogste. Gelukkig maar want anders kwamen we ons bed niet meer uit! 
In de Volkskrant stond onlangs een mooi artikel van onderzoeker Sonia Lupien, met de prikkelende titel: ‘Stress is het beste wat ons als mensheid is overkomen.’ 

Stress cyclus

Duidelijk is dat chronische stress absoluut schadelijk is. De boodschap is vooral dat we niet bang moeten zijn voor de stress. En er vooral goed mee moeten (leren) omgaan. Bij stress is het belangrijk dat je altijd een hele cyclus ervaart. Dat wil zeggen: er is een stressvolle situatie en daarna heb je ruimte en tijd nodig om er weer los van te komen.

Loslaten van stress

Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door er over te praten, door iets ontspannends te doen, door lekker los te laten door te dansen, los te schudden, even gek te doen. Als dit soort momenten er niet zijn en je onder hoogspanning blijft staan dan kan de stress chronisch worden met alle negatieve gevolgen van dien.
Hoe we omgaan met stressvolle situaties is vaak persoonlijk en in de mindfulness- en zelfcompassietrainingen of in de individuele coaching leer je anders omgaan met stress en je eigen signalen en automatische patronen (h)erkennen.


Sonja Lupien heeft vier kenmerken gevonden die altijd en voor iedereen aan de basis liggen van stress.
Dat zijn:
1. De situatie is nieuw
2. De situatie is onverwacht of onvoorspelbaar
3. De situatie bedreigt je ego
4. Je hebt een gevoel van controleverlies

Merk maar eens op voor jezelf, welke van deze vier kenmerken bij jou aan de basis ligt van stress? Of misschien wel meerdere?

En wat is jouw reactiepatroon? De bekendste zijn vechten, vluchten of bevriezen. Niet letterlijk natuurlijk maar een vorm daarvan.

Wil je meer weten over stress en er gezond mee omgaan? Neem dan contact op. Samen kijken we wat het beste bij je past. Veel werkgevers vergoeden coaching die betrekking heeft op (werk) stress. En een mindfulnesstraining wordt vaak vergoed vanuit de ziektekostenverzekering.