Zondag, 14 November 2021

Een relatie doe je samen

De kracht van een metafoor

Ooit lang geleden heb ik in een vorige relatie een aantal keer met een relatie therapeut gesproken. Zij had een mooie metafoor, die mij altijd is bij gebleven. Het ging over vasthouden en loslaten. Over controle en vrijheid. “Als je zand in je hand legt, blijft het liggen. Maar als je heel hard gaat knijpen, je hand heel hard sluit, zal het zand tussen je vingers uitglippen.” Dit was een mooie metafoor voor onze relatie. Deze relatie heeft, zoals je wel snapt, geen stand gehouden.

Elke relatie is anders

Mijn volgende en huidige relatie is anders, heel anders. Zoals elke relatie weer anders is. Uit eigen ervaring weet ik, dat met hoeveel liefde, vertrouwen en goede bedoelingen je ook in een relatie stapt, je nooit precies weet waar je aan begint. Er zijn vaak zoveel omstandigheden die meespelen die je van te voren niet kan overzien. Familie, karakters, ontwikkeling, cultuur, persoonlijke waarden en verwachtingen. Zo veel verschillende factoren die een rol spelen in de relatie. Of zoals de psycholoog Salvadore Minuchin al zei: “Elke relatie is een vergissing, het gaat er om hoe je er mee omgaat.”

Het gaat soms niet vanzelf

In elk mensenleven en dus in elke relatie veranderen de omstandigheden. Er kunnen moeilijke dingen voorvallen op persoonlijk vlak of op werkgebied. Soms zijn er stressvolle periodes en moeilijke gebeurtenissen in ons leven. Partners ontwikkelen zich en kunnen daardoor veranderen. Dit alles kan een relatie flink onder druk zetten. Soms zo veel druk, dat je er niet meer zo maar samen uitkomt.

Waarom relatie therapie?

Relatie therapie klinkt misschien zwaar maar dat hoeft het niet te zijn. Ik noem het ook vaak relatie coaching. Relatie therapie of coaching leert je om samen te praten over moeilijkheden, over emoties en terugkerende thema’s. Je leert ook elkaar te accepteren en beter te weten hoe je samen verder kan gaan. Na het intakegesprek, zal ik met jullie allebei een apart gesprek hebben. Over jezelf, eerdere relaties en je gezin van herkomst. Belangrijk daarin is wel dat er geen ‘geheimen’ verteld worden. Denk daarbij aan dingen als overspel. Als er een ander speelt in de relatie is het belangrijk dat je moedig genoeg bent om dat op tafel te leggen. Alleen dan kunnen we verder werken. En zeker als je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt, kan het verhelderend zijn als een buitenstaander eens meekijkt. Een ander ziet vaak makkelijker welke patronen er zijn ontstaan.

Redenen voor relatie therapie

Er zijn net zo veel redenen om een relatie therapeut op te zoeken als er stellen zijn. Elk stel is anders, elke dynamiek is anders. Een relatie doe je samen. Er zijn wel een aantal veel voorkomende redenen (of variaties hierop):

  • Jullie lopen steeds weer tegen dezelfde dingen aan.
  • Dingen worden niet goed opgelost of uitgepraat.
  • Communicatie is lastig; het lijkt soms wel alsof je allebei een andere taal spreekt.
  • Je mist verbinding en/of intimiteit.
  • Het gevoel samen dingen aan te pakken (zoals huishouden, kinderen opvoeden etc.) mist.
  • Jullie zijn meer een management team geworden dan geliefden.
  • Jullie missen waardering en wederzijds respect.

Weet dat het heel normaal is om tegen dingen aan te lopen als stel. Een relatie doe je samen. Zoals ik hierboven (met een knipoog uiteraard) al schreef: “Elke relatie is een vergissing, het gaat er om hoe je er mee omgaat.”

Neem gerust contact op als je meer wil weten.

Of lees het Ebook over relaties- Versterk je relatie