Vrijdag, 23 Juli 2021

Koester het moment

Positieve gedachten

Ons brein is van nature geneigd om meer aandacht te geven aan het negatieve. Daar hoef je ook zeker niet aan voorbij te gaan maar door ook bewust aandacht te geven aan het positieve en positieve gedachten, versterk je je veerkracht. Door meer veerkracht, kan je makkelijker omgaan met de golven van het leven. Of zoals Jon Kabat Zinn het zegt;

Je kan de golven niet controleren maar je kan wel leren surfen.

Taking in the good

Rick Hanson, een bekende neuropsycholoog, noemt dit “taking in the good”.

Hij beschrijft 3 stappen die je helpen om meer in het hier en nu te zijn en positieve ervaringen ook bewust te ervaren.

Als eerste:  Kijk of je iets prettigs ook echt als een positieve ervaring kan ervaren

Bijvoorbeeld een glimlach van iemand, iets lekkers wat je eet of drinkt, iets wat je gelukt is of een compliment wat je krijgt… het maakt niet uit wat het is, als jij er maar een goed gevoel bij krijgt.

Als tweede:  Koester het moment

Probeer het echt op te merken en er met je aandacht bij te zijn. Bijvoorbeeld als je iemand omhelst, voel dan bewust de aanraking, de warmte, de liefde. Of als je buiten in de zon zit, bewust de warmte voelen van de zon op je gezicht.

En als derde: laat de ervaring echt inzinken

Er echt bij blijven met je aandacht. De sensaties opmerken, je positieve gedachten er over. 10- 20 seconden genieten van het gevoel.

Een beetje zoals een poes kan genieten van de zon, echt je onderdompelen in het gevoel, in de ervaring.

Zo het moment koesteren. En misschien ook steeds meer momenten opmerken die je kan koesteren. Kleine momenten, zintuiglijke momenten. Kleine positieve gedachten.

Op deze manier kan je steeds meer genieten van alles wat er al is. Genieten van het leven, soms is het goed en soms is het wat minder. 

Misschien zien dat niet alle dagen goed zijn, maar dat er wel elke dag iets goeds is en je meer aandacht schenkt aan positieve gedachten! Koester het moment.

Photo by Etienne Girardet on Unsplash