Vrijdag, 25 November 2022

Inspiratie? Laat je inspireren

Onlangs luisterde ik naar een podcast van de podcastpsycholoog over inspiratie. In deze podcast werd Ap Dijksterhuis geïnterviewd over zijn nieuwste boek ‘inspiratie’. 
Naast dat het een interessant gesprek was, stimuleerde het mij ook om na te denken over dat wat mij inspiratie geeft. Hoe laat ik mij inspireren? Wat betekent inspiratie voor mij?


Hoe werkt inspiratie?

Eén van de dingen die Ap Dijksterhuis aangaf was dat je niet moet wachten op inspiratie maar dat je inspiratie kan afdwingen. Dat je kan werken aan inspiratie. Bijvoorbeeld door je opens te stellen en nieuwsgierig zijn. Je laten inspireren door het leven.

Soms is het ook gewoon een kwestie van doen. Als je wil schrijven, neem dan ook echt de tijd om te schrijven en laat je inspireren door andere schrijvers. Als je wil schilderen, schilder en teken dan en laat je inspireren door andere kunstenaars.
Dat was voor mij wel een eye opener want ik was soms wel geneigd om te hopen dat inspiratie van zelf komt. Het gevoel dat als ik maar genoeg vrije ruimte heb, de inspiratie wel komt. Dat je inspiratie niet kan afdwingen.

Wat werkt voor mij? Hoe laat ik mij inspireren?


Een aantal manieren hoe ik mij laat inspireren:

  • Naar buiten gaan, wandelen, foto’s maken. In de natuur zijn en zo rust vinden.
  • Lezen en podcast luisteren. Zo mijn inspiratie vinden bij anderen.
  • Stilte- meditaties of een retraite ( dat is de beste; én stilte én ontspanning).
  • Ontspannen- bewust iets anders doen. 
  • Journalen en collages maken. Creatief zijn met woorden, plaatjes en verf. Zonder er iets speciaals van te verwachten.
  • Iets nieuws doen, ontdekken. Een nieuw recept uitproberen. Naar een nieuw koffie tentje gaan om te werken. Of een mooie tentoonstelling bezoeken.
  • Positieve mindset, geloven in overvloed en mogelijkheden 

Vooral belangrijk voor mij is, dat het toch gewoon een kwestie is van doen. Bewust kiezen voor creatief zijn en niet wachten totdat het vanzelf gebeurt.

Wat werkt voor jou? Waar haal jij je inspiratie vandaan? 

Wil je hier eens van gedachten over wisselen met mij? Uitzoeken wat inspiratie voor jou betekend? Neem dan contact op voor een coachgesprek.


Foto: Prisca Visser