Zondag, 13 Februari 2022

Goede zelfzorg

Zelfzorg

Je kent het vast wel, je gaat als maar door en aan het einde van de dag ben je kapot. Je realiseert je dat je eigenlijk geen moment pauze hebt gehad. Laat staan een moment tijd voor jezelf, voor zelfzorg. Altijd maar doorgaan, druk zijn, is een soort levensmotto geworden.

Het kan ook anders. Het moet ook anders want altijd maar doorgaan zorgt er voor dat je ergens een grens overgaat. Jezelf voorbij loopt met alle gevolgen van dien.

Inchecken bij jezelf

Zo maar de dingen anders gaan doen, lukt vaak niet. Je kan met kleine stappen beter leren voelen wat je nodig hebt. Je bewust worden van het steeds maar doorgaan. Een goede manier om beter te leren voelen wat je nodig hebt is inchecken bij jezelf. In het begin zal het lastig zijn. Een moment nemen om stil te staan en te voelen wat je nodig hebt, voelt bijna contraproductie. Want doorgaan en afmaken waar je mee bezig bent, eerst de boel aan kant voordat je kan pauzeren, is je tweede natuur geworden. Toch als je het vaker doet, wordt het steeds makkelijker en zal je al snel de voordelen ervan ervaren.

Manieren om in te checken bij jezelf zijn:

  1. Een aantal keer heel bewust ademhalen.
  2. Bewust in je lichaam voelen waar spanning zit. De schouders, kaken, handen en voeten zijn vaak plekken die zich aanspannen bij stress en drukte. Als je een paar keer per dag deze spanning los kan laten, zal je meer energie hebben aan het einde van de dag.
  3. Wandelen; al is het maar 15 minuten. Het liefst natuurlijk buiten en zonder op je telefoon te kijken of naar iets te luisteren.
  4. Mediteren; een drie minuten ademruimte of een langere meditatie. Een bodyscan is fijn als je veel lichamelijke spanning ervaart.
  5. Jezelf de vraag stellen….Wat heb ik nu nodig? Dat kan heel basaal zijn, iets eten of drinken of naar de WC gaan. Het kan ook iets heel anders zijn. Luister maar naar jezelf en bedenk dan eens wat je tegen een ander zou zeggen op zo’n moment!

In een volgende blog zal ik tips geven om in te checken met jezelf door te journalen. Schrijven is ook een mooie manier om in te checken bij jezelf, voor goede zelfzorg, en contact te maken met de wijsheid in jezelf. Daar volgende keer meer over.

Neem gerust contact met mij op om hier verder over te praten!

Photo credit: Prisca Visser