Woensdag, 18 Mei 2022

Inchecken bij jezelf- journalen

Journalen

Om goed in je vel te zitten en veerkrachtig te zijn, kan schrijven een fijne manier zijn. Schrijven kan een goede manier zijn om steeds weer in te checken bij jezelf. Journalen is schrijven in een dagboek of notitieboek. Het liefst gewoon met de hand dus echt schrijven met een pen op papier. Het klinkt bijna ouderwets. Als je liever typt, kan dat natuurlijk ook maar er gaat niets boven gewoon schrijven in een mooi notitieboekje. Het daadwerkelijk schrijven met de hand op papier heeft wel namelijk wat voordelen, je hebt geen auto correct, het maakt namelijk niet uit of je spelling en grammatica in orde zijn. Het gaat over het algemeen wat langzamer en je bent meer in contact met jezelf.

Elke dag?

Bij dagboek schrijven, denken we vaak, dat dat elke dag moet en alleen dat is al een reden om er maar niet aan te beginnen voor veel mensen. Maar je hoeft zeker niet elke dag wat te schrijven om de positieve effecten van het schrijven te ervaren. Kies momenten uit waar het fijn is voor jou om bij jezelf in te checken. Dit kunnen momenten zijn dat je merkt dat het druk is, je jezelf aan het voorbij lopen bent. Of misschien opmerkt dat je gestrest raakt en niet meer toekomt aan leuke en ontspannende dingen.

Door regelmatig in te checken bij jezelf met journaling vragen zal je steeds beter voelen wat je nodig hebt. Steeds beter in contact staan met je behoeftes en gevoelens. En dus je steeds beter zal voelen, sterker en veerkrachtiger te zijn.

Verschillende schrijfoefeningen om in te checken met jezelf

Er zijn veel manieren om te schrijven en om in te checken bij jezelf, om te journalen. Ik geef je hier drie verschillende manieren om uit te proberen.

  1. Een mooie oefening is om elke dag voor dat je gaat slapen, drie dingen op te schrijven die je die dag blij, dankbaar of vrolijk hebben gemaakt. Het kan van alles zijn; een glimlach van iemand, iets lekkers te eten of te drinken. Een goed gesprek, een mooie wolkenlucht of iets wat je afgemaakt hebt of wat goed gelukt is. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  2. Een braindump: alles opschrijven wat er door je hoofd spookt. Alle gedachten, alle zorgen, alles wat je niet moet vergeten, alle ergernissen. Gewoon zonder censuur, alles opschrijven wat er door je hoofd heen gaat. Je kan kiezen om het daarna weg te gooien, weg te leggen of er uit te halen wat belangrijk is.
  3. Mijn drie vragen voor de dag: 1. Hoe voel ik me vandaag? Denk daarbij aan je emoties, je lichaam en je energie. 2. Wat helpt mij vandaag? 3. Wat kan ik vandaag loslaten?

In een vorige blog heb ik nog wat andere manieren van inchecken bij jezelf benoemd. Je kan deze hier terug lezen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprekje.