Vrijdag, 23 Oktober 2020

Goed voor jezelf zorgen

Zelfzorg

Hoe vaak komen we de zin ‘Goed voor jezelf zorgen’ niet tegen? Of het woord ‘zelfzorg’. Op Social media, in tijdschriften en in gesprekken onderling.

De vraag is natuurlijk hoe doe je dat dan? Hoe kun je voor goed jezelf zorgen? Zit goede zelfzorg misschien in mediteren, wandelen, naar de sauna gaan, creatief zijn, journalen, boeken lezen en kiezen voor jezelf. Ja, ook allemaal daarin!

Verbinding en zelfzorg

Maar goede zelfzorg zit vooral in verbinding. Voor de meeste mensen is verbinding maken met anderen de beste manier om voor jezelf te zorgen. Wij zijn sociale wezens en hebben contact met een ander nodig. Altijd. 

Kiezen voor jezelf, je grenzen aangeven, mediteren, schrijven etc zijn allemaal mooie manieren om de verbinding met jezelf te maken. En van daaruit kan je ook weer de verbinding met de ander maken!

En ik geef toe, er zijn momenten dat echt niets fijner is dan op de bank zitten met een kopje thee en een boek en de wereld even buiten laten.

Er zijn voor een ander

Maar als je dan weer van de bank af komt, maak dan een praatje in een winkel, met de buurvrouw of bel iemand op. Maak verbinding met een ander, daar wordt iedereen blij van! Wie weet ben jij wel de enige die dag die dat praatje heeft gemaakt en zo kan je een ander een goede dag bezorgen. Glimlach zo maar naar iemand op straat. Een klein moment van contact, van vriendelijkheid. En dat heeft dan weer een extra voordeel want iets doen voor een ander is ook een belangrijk element van je goed voelen en in verbinding kunnen staan! We hebben het allemaal nodig om er toe te doen. Om onderdeel te zijn van de wereld. En dat kan ook op dit soort kleine manieren. Dus kijk om je heen, maak contact, een praatje of alleen een glimlach.

Ps foto is gemaakt in Frankrijk. We zijn er voor terug gereden. Het was zo mooi!