Donderdag, 12 November 2020
Deze tijd vraagt veel van ons. Er is veel onzekerheid in de wereld om ons heen. De eerste lock down periode gaf nog wel een gevoel van verbinding, we doen het samen en dan kunnen we weer verder. Er was echt rust en stilte om ons heen. Het thuiswerken was zoeken maar ook wel prettig en we dachten tijdelijk.
Maar nu is alles toch weer anders en er is meer onzekerdheid. Misschien werk je nog steeds thuis en ben je al maanden verstoken van de gezelligheid en afleiding op kantoor. Zeker er zijn mensen die het eigenlijk best fijn vinden maar veel mensen snakken naar meer afleiding, meer verbinding en meer sociale contacten.
Alle onzekerheid, de eenzaamheid, misschien ook wel fysieke ongemakken van het thuiswerken, de afstand tot een leidinggevende en collega’s waar je mee kan sparren of lol maken, kunnen voor stressklachten zorgen.
Hoe voorkom je dat de stressklachten leiden tot overspannenheid of zelfs een Burn Out?
Trek op tijd aan de bel als je merkt dat je minder goed slaapt, een korter lontje krijgt, lichamelijke klachten hebt, minder ontspanning vindt in de dingen die je leuk vindt, minder concentratie en focus merkt, meer onverwachte emotionele reacties, meer alcohol gaat drinken om te ontspannen, bozig of verdrietig wordt…..
Neem contact op met je leidinggevende om te praten over je werkdruk, stressklachten, je gevoel van spanning of vraag of je naar een coach mag, iemand om mee te praten die het wat meer van een afstand kan bekijken of dat je misschien een mindfulnesstraining mag volgen.
In de tussentijd kan je goed voor zelf zorgen door genoeg pauzes te nemen tussendoor, probeer zo veel mogelijk naar buiten te gaan, stop op tijd met werken en leg je laptop etc. echt weg. Neem de tijd voor de lunch en een kopje koffie of thee tussendoor. Kleine rituelen om de (werk)dag te beginnen en te eindigen kunnen helpen.
Wacht niet te lang met stressklachten want als je eenmaal in een pittige overspannenheid of een full blown Burn Out zit, is de hersteltijd lang en lastig!